Arsenal ja Chelsea aloittavat hyytävän trilleriviikon – kuolleet tilanteet ratkaisevassa roolissa

Arsenal harjoitteli Pierre-Emerick Aubameyangin johdolla Bakun olympiastadionilla keskiviikkoista finaalia varten. @ All Over Press

Eurooppa-liigan finaalissa on selvä asetelma: Chelsea pyrkii pallonhallinnallaan haavoittamaan Arsenalia ja Arsenal odottaa iskun paikkoja erikoistilanteista.

 Arsenal ja Chelsea iskevät yhteen Eurooppa-liigan finaalissa keskiviikkona. Ottelu on molemmilla mahdollisuus tehdä kaudesta menestyksekäs – tappion tietäessä kauden päättymistä pettymykseen. Chelsean Maurizio Sarri sekä Arsenalin Unai Emery toimivat joukkueissaan ensimmäistä kautta päävalmentajina, joten molemmat haluavat varmasti tehdä vaikutuksen seuraan omista syistään. Lähtökuopissa oleva Sarri haluaa osoittaa, että hänen prosessissaan on potentiaalia Emeryn hamutessa vahvaa pohjaa ensi kaudelle.

Potentiaali, juuri sitä Chelsean kaudessa on ollut ja ensi kaudessa olisi, jos Sarri saisi jatkaa. Muutama cup-finaali ja Valioliigan kolmas sija eivät ole huono suoritus, päinvastoin. 16 pistettä mestari Manchester Citystä sarjassa jäänyt Chelsea voisi kuroa eron umpeen ensi kaudella, jos Sarri saisi jatkaa. Chelsean pelissä on hyvin selvä rakenne, mutta sitä tehostamalla siitä voisi tulla voittava rakenne.

Yksi asia on se, että paljon on tippunut Eden Hazardin harteille. 16 maalia Valioliigassa iskenyt belgialainen joutui kantamaan päävastuun tehoista. Olivier Giroudin maaliodotteet näyttävät hyviltä pelattuja 90-minuuttisia kohden, mutta viimeistely on sakannut. Gonzalo Higuain on hakenut kevään aikana yhteispeliä muiden hyökkäyspään pelaajien kanssa ja yli tuhat minuuttia Valioliigassa toi vain viisi maalia.

Chelsean laukauksista lähes neljäsosa tulee kentän vasemmalta puolelta, 60 prosenttia keskeltä ja vain 16 prosenttia oikealta. Näin tapahtuu Hazardin takia – kun Chelsea hamuaa boksiin, turvautuu se usein vasemmalla pelaavaan Hazardiin. Keskiviikon finaalissa Hazardin on vielä kannateltava Chelseaa, kuten hän on koko kauden tehnyt.

Arsenal on käynnistellyt Emeryn johdolla uutta prosessia, mikä onkin sujunut kohtalaisen valoisissa tunnelmissa. Emeryn tilanne ei ole ollut helppo. Aaron Ramsey oli pitkin kautta lähdössä ja esimerkiksi Mesut Özilin tulevaisuus ja asenne ovat puhututtaneet. Emery on kuitenkin tiivistänyt Arsenalin pelaamaan huippuseuran tasoista jalkapalloa ja luonut pohjan ensi kauden kehitykselle. Pokaali Eurooppa-liigasta toisi valtavan buustin Emeryn prosessille.

Arsenal pyrkii iskemään Chelsean kanveesiin paineistamalla aggressiivisesti ja tiiviinä nippuna palloa ja lähtemällä kovaa eteenpäin kohti Chelsean maalia.

Kun Arsenal otti Chelseasta riemukkaan 2-0-kotivoiton kevätkaudella Valioliigassa, oli kupletin juoni looginen. Chelsea hallitsi siinä ottelussa palloa yli 60 prosenttisesti, mutta Arsenal iski kaksi erikoistilannemaalia. Arsenal oli transitioiden jälkeen herkällä jalalla ja iski Chelsean heikkoon kohtaan, eli erikoistilannepuolustamiseen. Chelsea päästi tällä kaudella Valioliigassa peräti 15 maalia erikoistilanteista, eli koko sarjassa toiseksi eniten. Unai Emeryn porukalla on keskiviikkoiltana varmasti monta kuvioita kulmiin ja sivuvapaapotkuihin. Arsenal tulee viljelemään sekä lyhyitä että pitkiä kulma-, ja vapaapotkukuvioita. Kaikki, mitä he tekevät kuolleissa tilanteissa, tulee olemaan suunniteltua.

Miten ottelussa sitten käy?

Se on erittäin vaikea kysymys, sillä joukkueiden välinen tasoero on todella pieni. Chelsealla on terävämpi huippupelaajamateriaali ja vahva pallonhallinnan rakenne. Arsenal puolestaan osaa paineistaa erinomaisesti palloa tiiviisti ja korkealla puolustuslinjallaan puolustaen, hyökätä nopeiden pelaajiensa avulla tyhjiin tiloihin riistojen jälkeen ja iskeä erikoistilanteista maaleja. Puntit menevät näiltä osin tasan.

Joten sanotaan niin, että jos Arsenal kykenee tukkimaan oman boksinsa Chelsean vasemmalta puolelta ja saa riittävän määrän keskialueen pallonriistoja, on Arsenal vahvoilla. Jos taas Chelsea löytää Arsenalin puolustus-, ja prässimuodosta tilat ja saa sellaisia tilanteita aikaiseksi, joissa se pääsee etenemään Arsenalin puolustuslinjan eteen, on Chelsea vahvoilla.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Arsenal ja Chelsea aloittavat hyytävän trilleriviikon – kuolleet tilanteet ratkaisevassa roolissa"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*