Aleksi Valavuorelta raju esitys Vuoden urheilijan valinnan muuttamiseksi

Kuva: All Over Press

Valavuori kirjoittaa vierailevana kirjoittajana torstaina ilmestyneessä uusimmassa Elmo-lehdessä ja esittää, kuinka Vuoden urheilijan valintaa pitäisi muuttaa.

Ensimmäinen muutos olisi valinnan siirtäminen Euroviisuista tutulla mallilla urheilun asiantuntijoista koostuvalle raadille ja kansalle. Raadilla olisi äänivallasta 50 prosenttia ja kansalla 50 prosenttia.

“Vuoden urheilija -palkinnon päättäisivät jatkossa urheilijat ja kansa, yhdessä. Vähemmän yllättäen pidän tässäkin kohtaa länsinaapuristamme Ruotsista, jossa Jerringpriset-palkinto on erinomaisesti mietitty. Raati valitsee ehdokkaat ja kansa valitsee voittajan. Suomessa tapahtuisi seuraavaa. Urheilijoista ja urheilualan ammattilaisista koostuva vuosittain vaihtuva raati valitsee 10 Vuoden urheilija -ehdokasta. Raati äänestää myös itse. Raadin äänien painoarvo on 50 prosenttia, toisen 50 prosentin painoarvon saa kansanäänestys. Lopputuloksena on urheilijoiden ja kansan valitsema Vuoden urheilija”, Valavuori kirjoittaa.

“Urheilutoimittajat saavat tietenkin pitää oman äänestyksensä, mutta pienellä säädöllä. Palkinnon nimi on jatkossa Urheilutoimittajien Vuoden urheilija, kuten sen kuuluisi olla. Tämä toki edellyttää sitä, että Urheilutoimittajain Liitto kunnioittaisi urheilua ja luopuisi rekisteröidystä Vuoden urheilija -tavaramerkistään yhteisen hyvän äärellä. Näin toimittajat antaisivat vallan sinne minne se kuuluu, urheilulle ja maksavalle yleisölle”, Valavuori jatkaa.mJos urheilutoimittajat eivät luovu tavaramerkistään, voidaan urheilijoiden ja kansan yhteinen palkinto toki nimetä toisellakin tavalla. Miltä kuulostaisi Paavo Nurmi -palkinto?”

Valavuori olisi valmis tuomaan myös rahapalkinnot Vuoden urheilijoille.

“Uuno-pokaalin lisäksi Vuoden urheilija -äänestyksen kärkikolmikko saa 100 000 euron rahapalkinnon. Voittajalle 50 000 euroa, kakkoselle 30 000 euroa ja kolmoselle 20 000 euroa. Palkinnot maksaa luonnollisesti Veikkaus, joka takoo jättituloksensa kansan syvistä taskuista urheilun ja urheilijoiden avulla”, Valavuori esittää.

Nykyistä valintamenettelyä ja Vuoden urheilijan valitsijoita Valavuori kritisoi voimakkaasti.

“Urheilutoimittajien Vuoden urheilija -valinta on mennyt huomattavasti useammin väärin kuin oikein, siis kansan mielestä. Ja täytyy todeta, että on sitä itsekin tullut valinnan julkistamisen jälkeen juostua seinään useammin kuin kerran. Vuosien varrelta löytyy useita jättifarsseja ja ihmekös tuo, kun äänestämään oikeuttaa pelkkä toimittajakerhon jäsenmaksu”, Valavuori kirjoittaa.

“Urheilutoimittajaksi pääsemisen kynnys on matala, etenkin nykyään, kun urheilumedia elää keskellä jättimäistä murrosta ja uusia medioita syntyy päivittäin. Minäkin olen media, itse asiassa isompi kuin moni perinteinen media.

“Urheilumedia on siirtynyt tuloskeskeisyydestä osaksi elämysteollisuutta, jossa tarinat ja timing ovat kaikki kaikessa. Uutisointi on kaupallistunut ja usein nopeus biittaa sisällön. Tässä urheilukisassa pärjäisi jopa iltapäivälehtien viihdetoimitus – kisassa, jossa eka hassu kuva voittaa. Onko sitten oikein, että tällä kompetenssilla päästään äänestämään Vuoden urheilijasta?”

“No on ja ei. Suomalaisissa urheilutoimittajissa asuu kasvava joukko yhä enemmän urheilun lainalaisuuksia yli lajirajojen ymmärtävä jengi. Tämä ammatillisesti pätevä porukka on kuitenkin vain marginaalinen osa äänestäjiä. Moni äänestäjistä ei ole toimittajana edes piirikunnallisella tasolla ja yli puolet jäsenistä jättää äänestämättä. Lisäksi moni ansioitunut toimittaja ei osallistu äänestykseen, koska ei viitsi maksaa jäsenmaksua. Juuri näistä syistä Vuoden urheilija -valintaa tulisi päivittää välittömästi”, Valavuori esittää.

 

Tilaa ELMO-lehti tästä superedulliseen hintaan 3 kk 30 euroa!

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Aleksi Valavuorelta raju esitys Vuoden urheilijan valinnan muuttamiseksi"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*