Bosnian paras pelaaja pelikiellossa – nyt varottava Roman väkivahvaa tuhoasetta

Edin Dzeko teki päättyneellä kaudella AS Romassa 9 liigamaalia. @ All Over Press

Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä!

Huuhkajat kohtaa Bosnia ja Hertsegovinan todella tärkeässä EM-karsintaottelussa lauantaina Ratinan stadionilla Tampereella. Suomen vastustaja Bosnia ja Hertsegovina keräsi kahdesta ensimmäisestä ottelustaan neljä pistettä, kun se voitti Armenian ja tasasi Kreikan kanssa pisteet. Robert Prosineckin valmentama poppoo lähtee Tampereelle vankistamaan lohkon kakkossijaa.

Merkittävä asia Suomen voitonmahdollisuuksien kannalta on se, ettei Bosnia ja Hertsegovinan paras pelaaja, Juventuksen Miralem Pjanić, pelaa ottelussa. Hän sai Kreikkaa vastaan punaisen kortin ja on siten pelikiellossa. Juventuksen sekä maajoukkueensa kasipaikalla viihtyvän dynaamisen keskikenttäpelaajan poissaolo on iso lovi Suomea vastaan. Prosinecki hieroo varmasti aivonystyröitään, jotta lovi saadaan paikattua.

Prosinecki voi kuitenkin nukkua yönsä kohtalaisen rauhassa, sillä hänellä on joukkueessaan Edin Džeko. Džeko aloittanee kärjessä, mikä luo peliin omanlaisensa leiman.

Ottelussa on tietysti kymmeniä kollektiivisia ja rakenteellisia ratkaisun avaimia, mutta on herkullista tarttua yhteen yksittäiseen, mutta samalla massiiviseen, asiaan. Se on Bosnia ja Hertsegovinan hyökkääjä Edin Džeko. 33-vuotias Džeko on yksi maailman parhaista target-hyökkääjistä. Wolfsburgissa, Manchester Cityssä sekä AS Romassa nimensä luonut Džeko on se pelaaja, jonka varalle Suomen on mietittävä erityisiä keinoja.

Ei vain siksi, että Džeko on hurjan monipuolinen pelaaja, vaan siksi, että Bosnia ja Hertsegovinan hyökkäyspelaamisen rakenteessa on paljon Džeko-keskeisyyttä.

Bosnia ja Hertsegovina pelannee Suomea vastaan 4-5-1-järjestelmällä. Se tarkoittaa sitä, että Suomen toppareiden on toteutettava kahta asiaa. Heidän on huolehdittava Džekosta ja varmistettava monia kaistoja. Toisella Suomen toppareista on jatkuvasti oltava Džeko kontrollissa, samalla kun toinen varmistaa tai puolustaa aluetta.

Džekon kontrolloimisen tekee vaikeaksi hänen monipuolinen pelaamisensa. Hän on väkivahva, ja osaa käyttää kroppaansa ja käsiään suojatakseen palloa. Hänellä ei voimasta huolimatta ole ongelmia laittaa jalkojaan tikkaamaan. Hän osaa kääntyä pallon kanssa terävästi, syöttää molemmilla jaloilla, kuljettaa tempokuljetuksia tilaa saadessaan ja laukoa terävästi molemmilla jaloilla. Siksi hän on iso osa joukkueensa pelinrakentelua tullessaan toppareiden etupuolelle negatiiviseen peliasentoon, eli naama omaa maalia kohti, tai hakeutuessaan hyökkäyksen viimeisissä vaiheissa maalintekoalueille.

Yksi asia, mitä Džekon liikkumisessa kannattaa seurata, on hänen taitonsa lukea, kumpi Suomen toppareista kontrolloi häntä ja sopeuttaa oma liikkumisensa siihen. Džeko hakeutuu ensin häntä kontrolloivan topparin pimeälle puolelle ja liikkuu sen jälkeen toisen topparin selustaan. Hän tekee siis puolustajien havainnoinnin ja puolustamisen erittäin vaikeaksi omalla liikkumisellaan.

Džekon maalimäärä tällä kaudella Roomassa oli pienoinen pettymys, sillä hän teki vain yhdeksän maalia. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Hänen henkilökohtainen maaliodotteensa oli peräti 15 maalia, joten epäonninen tai Džekolle luonnottoman huono viimeistely jarrutti hänen kauttaan. Hänen henkilökohtainen maaliodotteensa pelattua 90-minuuttista kohti oli tällä kaudella 0,53 maalia per peli. Se tarkoittaa sitä, että keskimääräisellä viimeistelyllä hän olisi tehnyt maalin joka toisessa pelissä. Se on todella kova lukema, vaikka ei olekaan Džekon uran huippulukema. Kaudella 2016-2017 Džeko paukutti 29 rysää Serie A:ssa maaliodotteen ollessa 32 rysää. Džeko hakeutui siis maalipaikkoihin niin, että keskimääräisellä viimeistelyllä hän olisi tehnyt maalin per peli.

Džeko ei ole vain maalinteon mies, vaan hän luo päällään sekä toimivilla jaloillaan myös maalipaikkoja. Hän antoi tällä kaudella kuusi maalisyöttöä, mikä on hyökkääjälle yhdeksän maalin ohella kohtalainen lukema.

Jos Suomi meinaa pitää Bosnia ja Hertsegovinan pois maalipaikoilta, on sen siis pohdittava tiukasti, miten Džekoa kontrolloidaan. Suomen lähtökohtainen topparipari Joona Toivio-Paulus Arajuuri on varmasti katsellut videoita Džekosta ja hänen liikkumisestaan. Heidän on valmistauduttava ennakoimaan, voiko palloa yrittää riistää etupuolelta vai antaako Džekon ottaa pallo suojaukseen ja estää kääntyminen. Suomen toppareiden on valmistauduttava olemaan ilmassa vahvoja. Heidän on myös valmistauduttava voimamittelöön kaksinkamppailuissa.

Ja mikä tärkeintä, muiden puolustusyksiköiden on kontrolloitava laitureiden ja keskikenttien liikkeitä, kun Džeko yrittää jakaa heille palloja.

Džeko tekee varmasti Suomelle hikisen illan, mutta Suomen on osattava tehdä myös Džekolle hikinen ilta.

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Bosnian paras pelaaja pelikiellossa – nyt varottava Roman väkivahvaa tuhoasetta"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*