Kaikkien aikojen suomalainen urheilusensaatio – “Myös maailman mittakaavassa megaluokkaa”

@ All Over Press

Suomen sensaatiomainen maailmanmestaruus on kaikkien aikojen kovin suomalaistemppu joukkueurheilussa – ja yksi kaikkien aikojen yllätyksistä myös koko maailman mittakaavassa.

Nimettömän Leijona-ryhmän maailmanmestaruus vertautuu USA:n jääkiekkomaajoukkueen legendaariseen olympiakultaan vuonna 1980 ja Kreikan (2004) ja Tanskan (1992) jalkapallon Euroopan mestaruuksiin. Sarjamuotoisista kilpailuista viime vuosilta löytyy vain yksi vastaavanlaisen megaluokan paukku, Leicesterin Valioliigan mestaruus kaudella 2015­–16.

Elmo listasi suomalaisen urheiluhistorian kaikkien aikojen saavutukset – ja tässä ne ovat:

1: Jääkiekon MM2019

Kaikkien aikojen sensaatio suomalaisen urheilun historiassa. Kymmenestä SM-liigan pelaajasta ja 18 ensikertalaisesta koottu nimetön Leijona-ryhmä piti olla pelkkä jononjatke kevään MM-kisoissa, mutta Jukka Jalosen miehistö taikoi Suomen kansan uuden kansallisaarteen Marko ”Mörkö” Anttilan johdolla kaikkien aikojen suomalaisihmeen. Puolivälierissä Leijonat lähetti lauluun Ruotsin ja välierissä Venäjän – ja finaalissa kaatui itse Kanada. Voiko täydellisempää satutarinaa enää toivoa? Ei voi.

2: Jääkiekon World Cup 2004

Edelleen urheilullisesti kovin suomalainen joukkueurheiluteko. Vastassa kaikki maailman parhaat maat ja laatikossa kaikki maailman parhaat pelaajat – ja välierä Pohjois-Amerikassa. USA kumoon välierissä ja niukka tappio finaalissa Kanadalle. Ja kaikki sen keskellä, että Jääkiekkoliitto oli päättänyt erottaa päävalmentaja Raimo Summasen ja että pelaavasta miehistöstä pudotettu Janne Niinimaa lähti joukkueesta kesken turnauksen ovet paukkuen.

3: Jääkiekon MM1995

Ikuinen ja ikoninen paikka suomalaisen urheilun historiassa. Ensimmäinen maailmanmestaruus on aina ensimmäinen maailmanmestaruus, jonka arvon aateloi se, että historiallinen mestaruus tuli kaatamalla Ruotsi MM-finaalissa sen omalla kotijäällään Globenissa. Viis siitä, kuinka moni maailman parhaista pelaajista pelasi työsulun takia pitkäksi venynyttä NHL-kautta.

4: Jääkiekon MM2011

Jukka Jalosen ensimmäinen maaginen työnäyte Leijonissa. Vielä vuotta aiemmin osa pelaajista ei ollut valmis nielemään Jalosen kiekko-oppeja, mutta Bratislavassa Jalonen ja joukkueen kapteeni Mikko Koivu löivät kättä päälle pelitavan suhteen ja loppu on historiaa. Ja mikä jälleen herkullista: MM-finaalissa kaatui Ruotsi!

5: Kuusysi 1986

HJK on ainoa Mestarien liigaan selviytynyt suomalaisjoukkue, mutta Lahden Kuusysin saavutus Mestarien liigan edeltäjässä, Eurooppa cupissa, ajaa senkin saavutuksena ohi ja yli. Lahtelaisten tie katkesi lopulta vasta Eurooppa cupin lopullista voittajaa, Steaua Bukarestia, vastaan lumisella olympiasstadionilla.

6: Jääkiekon olympiaturnaus 2006

Paikalla kaikki parhaat pelaajat ja Erkka Westerlundin Leijonat meni upeasti finaaliin. Puolivälierissä lauluun lähti Yhdysvallat ja välierissä Venäjä. Ruotsi oli liikaa finaalissa, mutta olkoon.

7: Pieksämäen NMKY 1979

Pieksämäen Namikan nostaminen pääosin itse kasvatetuilla pelaajilla maakuntasarjasta seitsemään peräkkäiseen Suomen mestaruuteen on saavutuksena ainutlaatuinen – mutta vielä ainutlaatuisempaa on se, että Reino Kosonen vei suojattinsa kolmena vuonna peräkkäin Eurooppa cupin neljän joukkueen lopputurnaukseen. Ensimmäisen kerran unelma toteutui 1979. Tulijaisena oli joka vuosi pronssia.

8: HKT 1964

Legendaarinen urheiluselostaja Pentti Salmi luotsasi Heksingin Kisatoverit vuosina 1961–65 viiteen peräkkäiseen koripallon Suomen mestaruuteen. Hurjan putken huipennus oli kausi 1963–64, jolloin HKT selvisi Eurooppa cupissa puolivälieriin, jossa se putosi Milanolle. Samana vuonna Suomi pelasi viiden HKT:n pelaajan ryydittäminä Tokion olympialaisissa, jossa se jäi niukasti jatkopelien ulkopuolelle.

9: Jääkiekon MM1992

Suomi lähti nimettömällä joukkueella ja ilman nuorta Teemu Selännettä Prahan MM-kisoihin, eikä kukaan odottanut joukkueelta mitään. Leijonat eteni kuitenkin sensaatiomaisesti MM-finaaliin Jarkko Varvion johdolla. Loppuottelussa Ruotsi oli vielä liian vahva.

10: Suomi-Neuvostoliitto 1971

Sen piti olla täydellistä utopiaa sen aikaisessa maailmassa, mutta kukaan ei ollut kertonut Juhani Tammisella, Vellu Ketolalle, Juha Rantasilalle ja kumppaneilla, ettei Neuvostoliiton punakonetta voinut voittaa. Seppo Liitsola vei joukkueensa Moskovaan ja antoi palaa – Luzhniki-halli hiljensi, kun Suomi kaatoi isäntämaan Izvestija-turnauksessa 4-2.

 

 

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Kaikkien aikojen suomalainen urheilusensaatio – “Myös maailman mittakaavassa megaluokkaa”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*