Pesiskauden suurin floppi tekee rajuja korjausliikkeitä – “Kaksi suurta syyllistä”

Henri Puputti siirtyi syksyllä kovan kohun saattelemana Vimpelistä Seinäjoelle. @ Tomi Natri / All Over Press

Tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan!

Suurin toivein kauteen lähtenyt Seinäjoen JymyJussit on ollut alkukauden suurin pettymys miesten Superpesiksessä. Vaikka Seinäjoki on sarjassa siedettävällä kuudennella sijalla, joukkueen peli on ollut alkukauden aikana pahasti sekaisin ja ilmapiiri joukkueen sisällä tulehtunut. Suurin kritiikki on kohdistunut pelinjohtaja Mikko Vainionpäähän, jonka välit joukkueeseen katkesivat niin totaalisesti, että Vainionpää oli käytännössä pakko erottaa, etteivät pelaajat olisi nousseet kapinaan. Vainionpään paikan viuhkassa otti Jussi Parvi, mutta sunnuntaina Alajärveä vastaan peliä johti jo ex-jokeri Antti Piuhola. Parvilla on omat siviilikiireensä ja Piuhola johtanee JymyJussien peliä loppukauden.

JymyJussit teki tähän kauteen kovan kaappauksen hankkimalla Henri Puputin Vimpelistä. Seinäjoelle puhuttiin vakavissaan, että joukkue murtautusi satsauksien myötä neljän sakkiin ja taistelisi tällä kaudella mitalista. Paperilla JymyJusseilla olisi ollut siihen mahdollisuus. Se saisi rakennettua Tuomas Raunion, Juuso Myllyniemen ja Puputin varaan Superin mittakaavassa huippukärjen, jota olisi lyömässä kotiin Superin parhaan jokerin, J-P Vainionpään johdolla 4-5 kovan lyöjän keskipalkki. Vaikka JymyJussien ulkopeli ei olekaan sisäpelin tasolla, sillä ei olisi niin suurta vaikutusta, sillä tuolla rullalla JymyJussien pitäisi pystyä paukuttamaan vuoroparissa 1-3 juoksua.

Alkukaudella JymyJussien peli sakkasi kuitenkin pahasti. Kärki ei toiminut ja J-P Vainionpää joutui yksin kantamaan vastuun kotiutuksista ja hoitamaan jopa vaihtotilanteita. Ulkona meni vieläkin surkeammin. Lukkari Henri Itävalolla on ollut vaikeuksia pitää syöttöään lautasella ja vaikka esitykset ovatkin parantuneet, hänen kamppailee edelleen suurten ongelmien kautta. Tilannetta ei helpota se, että JymyJussien etukenttä on Superin heikoimpia.

Suurin ongelma oli kuitenkin Mikko Vainionpään vanhoillinen peluutus ja vanhoilliset harjoittelumenetelmät. Kaiken lisäksi tilanne tulehtui muutamien pelaajien kanssa niin pahaksi, että JymyJussien pelaajat nousivat Henri Puputin johdolla kapinaan ja painostivat seurajohtoa erottamaan Vainionpään. Ratkaisi oli täysin oikea, vaikka tapa sen toteuttamisessa olikin rujo.

Jussi Parvi ja Antti Piuhola eivät ole saaneet ainakaan vielä mitään oleellista muutosta JymyJussien pelaamiseen. Hälyttävää oli, että Piuholalla oli Alajärveä vastaan välillä ongelmia jopa perusasioiden kanssa.

Vaikka JymyJussien alkukausi onkin ollut tahmea, joukkueessa on edelleen potentiaalia. Kärki on kuitenkin jo niin kaukana ja kun Joensuu saa vielä ison vaihteen silmään, JymyJussien mahdollisuudet neljän sakkiin pääsystä ja mitalipeleistä ovat haihattelua. Viides sija on JymyJussien maksimi tällä kaudella ja senkin kanssa on tekemistä.

Samalla kun JymyJussit on paikannut vuotavia haavojaan, katse kohdistuu myös seuraorganisaatioon. Mikko Vainionpää on toki suurin syyllinen alkukauden vaikeuksiin, mutta isossa kuvassa vähintään yhtä suuri syyllinen on seuraa diktaattorimaisesti johtava puheenjohtaja Ossi Viljanen. Viljasen näytöt yritysmaailmasta ovat kovat, mutta pesäpallojohtajana eivät. Rahaa häneltä löytyy kyllä, mutta pesäpalloilullista osaamista ja ymmärrystä ei. Puputin ostaminen oli toki kova kaappaus, mutta jalokiveä ei kannata ostaa, elleivät myös taustat ja toiminta ole edes joten kuten ammattimaisella tasolla. Viljasen suurin virhe oli, ettei hän ymmärtänyt, kuinka ulapalla hänen hyvä ystävänsä ja luottomiehensä Mikko Vainionpää on nykypesäpallossa niin pelillisesti kuin valmennuksellisesti. Toinen iso haaste on se, että miten JymyJussien johtoon saataisiin lisää osaajia. Yritykset ovat olleet toki hyviä, mutta ne ovat kaatuneet pitkälti siihen, että JymyJussissa kaikista asioista päättää yksi ja sama mies, Ossi Viljanen. Juoksupoikia voi toki aina palkata, mutta juoksupojat ovat juoksupoikia ja pätevät johtajat päteviä johtajia.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Pesiskauden suurin floppi tekee rajuja korjausliikkeitä – “Kaksi suurta syyllistä”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*