Timo Ritakallio Elmo-lehdessä: ”Kausimaksuille ja liikuntavarusteille verovähennysoikeus”

© Jarno Kuusinen / All Over Press

Timo Ritakallio on johtanut Olympiakomiteaa vuoden. Keskeinen havainto tiivistyy:

”Urheilussa moni asia on paremmin, kuin mitä julkisesta mielikuvasta voisi päätellä. Yhteytemme muuhun yhteiskuntaan ei vain ole toiminut parhaalla tavalla eikä urheilussa oleva hyvä ole päässyt kunnolla esiin.”

Ritakallion mielestä urheilujohtajuudella on nyt perusasioiden selkeyttämisen paikka. Samalla kun urheilun arjessa viedään läpi monitasoista muutosprosessia, johtamisen pitää myös huomata omat haasteensa.

”Urheilussa oleva hyvä on opittava kertomaan selkeämmin ja uskottavammin myös ulospäin.”

Kaikki tiivistyy kysymykseen urheilun yhteiskunnallisen perusteen päivittämisestä.

”Mihin Suomi tarvitsee urheilua? Kun tulin tähän tehtävään, en itsekään täysin ymmärtänyt miten tarpeellinen kysymys se on. Urheilu pitää liian itsestäänselvänä, mutta ei se niin selvää ole. Urheilun pitää kertoa se, tehdä selväksi.”

Ritakallio pohdiskelee haastattelussa urheilun ja yhteiskunnan suhdetta syvällisesti, mutta nostaa esiin myös konkretiaa. Hän korostaa, että urheilu- ja liikunta ovat iso elinkeino, jolla on kansantaloutta vauhdittava merkityksensä, mutta sellaisena sitä ei Suomessa ole koskaan nähty.

”Urheilu on muutakin kuin hienoja henkisiä ja vähän abstrakteja arvoja. Tämä on myös konkreettisia euroja, verotuloja, työpaikkoja, taloudellista toimeliaisuutta. Tämän tosiasian muotoileminen yhteiskunnalliseksi puheenvuoroksi emme vaan ole huomanneet tehdä. Eikä se ole ainoa esimerkki. Urheilu- ja liikuntasijoitus, on sijoitus kestävyysvajeen torjuntaan.”

Tähän liittyen Ritakalliolla on konkreettinen idea.

”Mitäpä jos valtiovarainministeriössä tehtäisiin laskelma urheilu- ja liikuntapalveluiden arvonlisäveron keventämisen, tai kokonaan poistamisen, vaikutuksesta.”

Toinen tapa lähestyä samaa asiaa olisi perinteisissä verovähennyksissä.

”Mitä seuraisi, jos jokainen suomalainen voisi vähentää vaikkapa 1000 euron verran liikuntavarusteita tai –palveluita? Jos vaikkapa seurojen kuukausimaksuja voisi vähentää verotuksessa? En tiedä mikä tämän yhteiskunnallinen vaikutus lopulta olisi, mutta vaikea on uskoa että se haitallinen olisi.”

 

Osta ELMO irtonumerona tästä!

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Timo Ritakallio Elmo-lehdessä: ”Kausimaksuille ja liikuntavarusteille verovähennysoikeus”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*